I den pågående debatten om mobilförbud i grundskolan står lärarnas röster i fokus. Med regeringspartierna och Sverigedemokraterna eniga om att mobilerna ska bort från klassrummen och en skolministern som hänvisar till internationella resultat som pekar på försämrad inlärning, är det hög tid att lyfta fram lärarkårens åsikter om denna åtgärd. PFM Research har genomfört en undersökning där över 500 lärare delat med sig av sina åsikter. Från klassrummens frontlinjer avslöjas nu lärarkårens syn på mobilförbudet. Är det ett nödvändigt steg för att förbättra undervisningen eller ett oönskat ingrepp?
Lärarna bakom undersökningen
PFM Research har genomfört en omfattande undersökning där över 500 lärare har delat med sig av sina åsikter. Från den passionerade unga pedagogen till den erfarne läraren som sett decennier av skolreformer, fångar vår undersökning upp en mångfald av röster. Med 28% män och 72% kvinnor representeras skolans alla hörn och kanter. Majoriteten, 55%, håller ställningarna på högstadiet, men det finns också en stark representation från mellan- (40%) och lågstadiet (26%). De flesta, 89%, arbetar i den offentliga sektorn, men några, 9%, kastar ljus över undervisningslandskapet från fristående skolor.
Mobilförbudets dom: Blandade toner från lärarfronten
Vad tycker egentligen lärarna om mobilförbudet? En stark majoritet på 76% anser att det är ”Mycket bra” eller ”Ganska bra,” vilket ger förslaget en sammantagen positiv bedömning på 4,1 av 5. Mer än hälften, 53%, tror att mobilförbudet kommer att bli en nyckel till ökad inlärning och kunskapsinhämtning. Detta är en indikation på förhoppningar om positiva konsekvenser för undervisningsmiljön. Förväntningarna på mobilförbudets inverkan på PISA-resultaten är däremot inte helt optimistiska. Endast 22% tror att det kommer att öka resultaten, medan 46% är skeptiska till en positiv förändring.
Praktiska utmaningar och lösningar
Den nya lagen innebär enligt lärarna också många praktiska utmaningar, som tillexempel svårigheter med inlämning och utlämning av mobilerna. Lösningar som diskuteras inkluderar central in- och utlämning, anställning av personal för hantering samt undantag för elever med särskilda behov. Här ser vi att 47% tror att det praktiskt kommer att fungera att samla in mobiltelefonerna, medan 41% är skeptiska.
Diskussionen om mobilförbudet spänner över fokus på undervisning till oro för påverkan på sociala interaktioner. Vissa ser det som en möjlighet att öka fokus på undervisningen, medan andra varnar för konsekvenser på det sociala sammanhanget.